Home / Nieuws / Binnenland / Wereldwijde complimenten na erkenning VNG

Wereldwijde complimenten na erkenning VNG

Langedijk – Direct nadat Langedijk door Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) was uitgeroepen tot Meest inspirerende Global Goals-gemeente 2016, ontplofte de mailbox van Millennium Gemeente Langedijk. Uit de hele wereld stroomden de felicitaties binnen.

‘Cabbage Courage’, ‘Verité Verts’, ‘Ihr schaft es’ en ‘Longdike the ultimate winnar’ kopten de internationale bladen. Waaruit blijkt dat de hele wereld zich kan vinden in deze erkenning voor Millennium Gemeente Langedijk.

Er was niet alleen lof voor de creatieve aanpak. Ook de wijze waarop de ene kleine gemeenschap in het rijke westen (Langedijk) die andere kleine gemeenschap in het arme Afrika (Gorgora) letterlijk bijstaat met de bouw van moderne toiletten, kreeg veel bijval. ‘Holy shit’, luidde de reactie uit het Vaticaan.  ‘Good work’, liet VN-voorzitter Ban Ki-moon weten. Tweede prijswinnaar Utrecht uitte zich in vergelijkbare woorden: ‘Goed gedaan, jochies’,  luidde hun welgemeende boodschap. Ook gemeente Hoorn, goed voor een derde plaats, reageerde in stijl met ‘Gefeliciteerd, koene kolen’.

Dat Millennium Gemeente Langedijk in welgeteld vijf jaar tijd is uitgeroepen tot respectievelijk ‘Meest inspirerende millenniumgemeente van Nederland’ (2011) en ‘Meest inspirerende Global Goals-gemeente’(2016) bleef ook niet onopgemerkt in de eigen gemeenschap. Daar wapperden de dag na de toekenning op veel plaatsen de Millenniumvlag. Zondags werd op diverse kansels deze unieke prestatie met trots gememoreerd. Er gaan geruchten dat er een benefietwedstrijd wordt georganiseerd waar het Oranje van 1988 het gaat opnemen tegen het lokale elftal. De opbrengst gaat uiteraard naar een goed doel: afbreekbare bekers voor de sportkantine!

Geef een reactie!