Home / Nieuws / Binnenland / Potvissen spoelen aan op strand van Luna

Potvissen spoelen aan op strand van Luna

Heerhugowaard – Het moet een raar gezicht geweest zijn gisteren op het strand van Luna. Drie potvissen lagen levenloos aan de kant van het meer in Heerhugowaard. Het gaat om twee mannetjes en een jong vrouwtje. Het strand van Luna is een opmerkelijke plek, omdat potvissen normaal gesproken niet voorkomen in zoet water. Door de storm van de afgelopen dagen en de klimaatsverandering zijn de vissen de verkeerde kant op gezwommen.

Drie grote zwarte zeezoogdieren liggen nu nog stinkend op het strand van Luna. Morgen zal begonnen worden met de berging van de potvissen. In eerste instantie is het vreemd dat potvissen landinwaarts aanspoelen. Pierre Bonnet, van natuurorganisatie Ecomare, heeft hier een verklaring voor: ‘’Door de klimaatsverandering en de storm met code geel van de afgelopen dagen, zijn de dieren uit koers geraakt. De koudwaterstroom die potvissen normaal gesproken van Noorwegen verder de Atlantische Oceaan opdrijft, staat op dit moment op Nederland gericht. Daarom spoelen er nu veel potvissen aan.’’ Bij het meer het Geestmerambacht is ook al een potvis gezien door vissers.
Bonnet maakt zich ernstig zorgen over de potvis, omdat de overlevingskans in zoet water erg klein is.

Klimaat
Het strand van Luna lijkt op een symbolische plaats. Het strand ligt namelijk tegenover ‘Stad van de Zon’, de klimaatneutrale wijk van Heerhugowaard. Maar juist door het klimaat spoelen de potvissen aan. Aangespoelde potvissen worden dan ook eerder in Alkmaar of Langedijk verwacht, omdat die geen klimaatneutrale wijken hebben.

Amber
In de darmen van de mannelijke potvissen kan het kostbare amber worden aangetroffen. De parfumindustrie betaalt goud geld voor dit goedje. Eén kilo amber is 6.000 euro waard. Het is wel eens voorgekomen dat een mannetjespotvis meer dan 80 kilo amber in zijn darmen had. De opbrengsten hiervan gaat dan naar de gemeente Heerhugowaard, omdat de potvissen daar zijn aangespoeld.
De potvissen zullen door het bedrijf Rednac in Noord-Brabant worden ontleed. Van dit restafval kan men onder andere belangrijke stoffen voor medicijnen maken.

Geef een reactie!