Home / Nieuws / Binnenland / Faillissement dreigt voor Waarland, AZC biedt redding

Faillissement dreigt voor Waarland, AZC biedt redding

Waarland – Waarland was ooit een bruisend dorp waar veel agrarische bedrijven leven in de brouwerij brachten. Maar tegenwoordig is dat allemaal anders. Het dorp is stil, vergrijsd en de een na de andere winkel sluit. Gemeente Schagen heeft een oplossing gevonden. Een asielzoekerscentrum moet het dorp doen herleven.

Met de komst het AZC moet Waarland weer een boost krijgen. Naar verwachting zullen er, volgens het plan van Gemeente Schagen, zo’n 350 asielzoekers naar Waarland komen. Hiervan zijn er 300 man en 50 vrouw. Een woordvoerder van gemeente Schagen legt het plan als volgt uit: ‘’De mannen kunnen gaan werken bij de agrarische bedrijven. Ook is het plan om een station te bouwen, station Waarland. Deze mannen kunnen we hierbij goed gebruiken. De vrouwen, gezien de traditionele rolverdeling die de meest asielzoekers gewend zijn, kunnen met het verdiende geld de lokale winkels weer ondersteunen door hier hun boodschappen te doen. Voetbalclub Con Zelo kampt op dit moment ook met een ledenkrimp en de basisschool Sint Jan heeft nog maar weinig groepen. Door de komst van extra mensen naar het dorp zal het weer gaan opleven.’’

Gemeente Schagen is overtuigd van haar plannen. De bevolking in Waarland is verdeeld. De lokale middenstand ziet het AZC wel zitten. Maar de rest van de bevolking ziet er geen brood in. De verhalen van verkrachtingen en het inpikken van banen steken de kop op. Volgende week wordt dit plan besproken in de gemeenteraad.

Geef een reactie!