Home / Nieuws / Binnenland / MCA kan de helft kleiner

MCA kan de helft kleiner

Alkmaar – Weer een nieuw inzicht in de ziekenhuisdiscussie in de regio. Een groep vooraanstaande medici, diëtisten, doctoren en voedseldeskundigen verenigd in de belangengroep MCA/XS,  hebben becijferd dat het MCA de helft kleiner zou kunnen.

Terugdringen chronische ziekten
De groep baseert zich op een veelheid van studies die aantonen dat een gezondere leefstijl de meeste chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoge cholesterolwaarden, hart- en vaatziekten, kunnen terugdringen en genezen. Voorzitter Prof. Dr. Ir. H.J.K. Berkenpas verteld: “Het is redelijk eenvoudig om anders te eten waardoor je deze ziekten niet eens krijgt.” Veel groentes, havermout, bonen, eieren, olijfolie, noten en roomboter staan op het menu van de groep.

Hij vervolgt: “Wat we nu zien is dat Nood-Hollanders te veel, te zout en te zoet eten. Maar ook zuivel, brood, pasta’s en rijst moet sterk worden teruggedrongen. Stap nu eens de supermarkt binnen. 90% van alle producten is bewerkt, heeft allerlei bewaar-, smaak- en geurstoffen en er zit suiker zijn. Ja, dan is het logisch dat je na je 45ste problemen krijgt met je gezondheid.’’

Gezondheidscampagne
MCA/XS pleit ervoor om in de regio Alkmaar vanaf 1 mei een grootse gezondheidscampagne te introduceren. Er zijn al gespreken met alle HAL-gemeenten. Al ligt dit nu even stil door de ruzie tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Uitgebreide voorlichting, kookcursussen en het weren van ongezonde producten uit de winkels zijn de kernzaken. Groenteverwerker Vezet, Kramer Zuurkool en Bejo-zaden zijn inmiddels partner van het project. de Alkmaarse straatmuzikant Bertje Doperwtje, compleet met zijn groene klompen is benaderd als ambassadeur van de belangengroep.

Kleiner MCA
Door al deze maatregelen is de groep ervan overtuigd dat het aantal bedden drastisch kan worden teruggedrongen, omdat ze overbodig zijn. Waar het kleinere ziekenhuis dan zou moeten komen te staan is ook helder. Bertje: “Kijk, minder ziek = minder bedden. Dat is logisch. En het nieuwe ziekenhuis kan makkelijk in het straks leegkomende V&D filiaal aan de Laat. Plek zat en mooi gelegen in het Alkmaarse centrum.”

Geef een reactie!