Home / Nieuws / Binnenland / Drijvende kraamafdeling MCA in kanaal Alkmaar – Kolhorn

Drijvende kraamafdeling MCA in kanaal Alkmaar – Kolhorn

Heerhugowaard /Alkmaar – Vrijdag waren er lachende gezichten te zien. De Heerhugowaardse Burgemeester Han ter Heegde en zijn Alkmaarse collega stonden breed lachend, schouder aan schouder bij de opening van de Nelson Mandelabrug. De brug die het Alkmaarse bedrijventerrein Beverkoog met Heerhugowaard verbindt. Waarschijnlijk had het met de naam van de brug te maken dat de beide kemphanen zich nu zo constructief en opgewekt opstelden. Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, was immers een verbinder bij uitstek.

Oplossing
Zeer waarschijnlijk heeft de jolige stemming te maken met een oplossing die lijkt gevonden voor het ‘baby’probleem van het nieuwe ziekenhuis. Alkmaarse en in mindere mate Langedijker ouders willen niet dat hun kind, als het in het ziekenhuis moet worden geboren, automatisch Heerhugowaarder wordt.

Drijvende kraamkliniek
Om uit deze impasse te raken lijken beide burgemeester het er over eens dat er een drijvende kraamkliniek komt. Deze kliniek komt te liggen in het kanaal Alkmaar – Kolhorn naast de zojuist geopende Nelson Mandelabrug.

Ter Heegde legt uit: “De kraamboot ligt standaard aan de Heerhugowaardse zijde van het kanaal, maar op verzoek van de ouders kan de boot naar de andere (Alkmaarse) zijde van het kanaal worden gevaren. Ook Langedijker ouders die graag willen dat hun kindje in Langedijk wordt geboren, krijgen hierdoor de mogelijkheid. De boot vaart dan onder de spoorbrug door in noordelijke richting en meert dan aan de kant van Sint Pancras aan.” Bruinooge vult aan: “We zijn daarbij in overleg met de NS, om bij spoedgevallen het treinverkeer tijdelijk stil te leggen om de kraamboot te laten passeren.”

Vanaf de aanlegsteiger bij de Nelson Mandelabrug is de kraamboot door middel van een tunnel rechtstreeks verbonden met het nieuwe ziekenhuis aan de andere zijde van de N242. De boot wordt voorzien van elektrische motoren. Op het dek komen zonnepanelen voor de stroomvoorziening.

Geef een reactie!