Home / Nieuws / Binnenland / Bierkrat kliko voor Langedijk

Bierkrat kliko voor Langedijk

Langedijk – Als er één product in de plaatselijke supermarkt in Langedijk op vrijdag en zaterdag veel wordt verkocht, dan is het wel bier. Stapels bierkratten worden meegenomen. Het bedrijf dat de kliko’s gaat verkopen, Kliko van Klinkenberg en Koster, heeft samen met gemeente Langedijk een nieuwe ophaal bak bedacht: de Bierkrat kliko.

De bierkrat kliko gaat ervoor zorgen dat mensen niet meer met hoge stapels bierkratten naar de supermarkt hoeven. Elke maandagochtend kunnen inwoners van Langedijk hun kratten op dezelfde punten zetten in de straat, waar zij het oud papier neerzetten. De gemeente komt de kratten ophalen en brengt ze naar de gemeentewerf. Daar worden de kratten verdeeld in twee groepen. Groep Vomar en groep DEEN. De kratten worden zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de supermarkten. De eigenaren van de bierkratten, de brouwers, komen de kratten maandagmiddag ophalen zodat deze weer hergebruikt worden.

Statiegeld
Doordat de Langedijkers het krat bier niet meer terug brengen naar de winkel, krijgen zij daar ook geen statiegeld meer op. Om dit verlies te compenseren gaat de prijs voor een krat bier structureel omlaag. Het statiegeld wordt niet meer afgerekend bij de kassa en krijgt de klant, als ware, terug bij de aankoop van het krat. Vomar en Deen krijgen wel een kleine vergoeding van de bierbrouwers.

Supermarkten blij
DEEN en Vomar zijn blij met deze uitkomst. ‘’Het aantal bierkratten dat wordt ingeleverd zorgen voor veel logistieke problemen. Na het weekend stond ons hele magazijn vol met lege bierkratten. Naast de stank konden we hierdoor ook weinig andere producten kwijt. Op deze manier ontlast de gemeente ons’’, aldus de woordvoerder van Vomar.
Deze actie geldt niet voor inwoners van buiten Langedijk. Dankzij de ID-controle weet de supermarkt of de klant in aanmerking komt voor de prijsverlaging.

Geef een reactie!