Home / Nieuws / Binnenland / 40-dagen zonder…

40-dagen zonder…

Alkmaar – De 40 dagen zonder… actie van de burgemeester van Langedijk en Alkmaar doet tal van initiatieven losbarsten in de regio. De burgervader van Langedijk laat 40 dagen zijn auto staan en zijn collega uit Alkmaar doet het 40 dagen… zonder Heerhugowaard tot aan 2e Paasdag.

Een van de bezinnings- en onthoudingsacties, is van een groep verontruste tieners uit Bergen. Ze gunnen hun dorpsgenoot Maan het succes, maar pruimen de ‘commerciële RTL-muziek meuk’ van haar steeds minder. Jennifer: “Die Voice of Holland was al een verschrikking om te volgen. In een programma van drie uur zit je bijna twee uur naar reclames te kijken!’’ Ze besluiten daarom samen met haar vriendinnen om deze 40 dagen geen single van Maan meer te beluisteren, tot de volgende volle maan.

Een ander initiatief komt van klas H4c van het Han Fortmanncollege uit Heerhugowaard. Ze hoorden van deze vastentijd tijdens de godsdienstles en besloten spontaan met de hele klas tot actie over te gaan: 40 dagen geen school. Woordvoerder namens klas H4C Jaap de Boer (15 jaar): “Kijk, dit wordt een zware periode van bezinning en geheelonthouding van iets wat we het liefst doen: naar school gaan! Dus 40 dagen geen enkele les, geen boeken en geen repetitie. We zijn vastbesloten om het vol te houden, al zal het moeilijk worden. We gaan daarom samen dingen ondernemen, zoals; gamen, voetballen, darten en chillen. Maar ook gaan we samen met vluchtelingen frituren in het asielzoekerscentrum. Het eten schijnt daar niet zo lekker te zijn.” Het schoolbestuur en de onderwijsinspectie zijn niet echt blij met deze actie en zinnen op maatregelen.

In Sint Pancras houdt een groep kleuters bij de Kinderopvang ‘De Stampertjes’ de opmerkelijkste 40 dagenactie van de regio. 40 dagen zonder speen of zonder luier ’s nachts, waren al bekende acties die door ouders waren verzonnen. Maar nu zijn het de kleuters zelf die een actie zijn gestart: 40 dagen zonder… ouders! De 21 kleuters hebben zich opgesloten in de Stampertjes aan de Kastanjelaan en laten geen ouder of leiding naar binnen. De voordeur zit nu al een week hermetisch dicht. De verontruste ouders worden opgevangen in de naastgelegen kantine van tennisvereniging ‘Sint Pancras’. “Het is verschrikkelijk”, zegt ouder Ilse van Rooij: “Mijn dochter Pluk (4 jaar) zit daar nu al een week. Ze leeft gelukkig nog. Ik zag haar net nog voor het raam staan zwaaien. Maar heeft alleen maar een broodje leverworst en een pakje Fristi”. De kleuters waren voor commentaar niet bereikbaar.

Geef een reactie!