Home / Nieuws / Omstreden kandidaten tijdens FIFA-verkiezing

Omstreden kandidaten tijdens FIFA-verkiezing

Zurich – Tijdens het buitengewone congres voor de stemming van de nieuwe FIFA-voorzitter, werden bij de eerste stemronde een aantal extra kandidaten gepresenteerd die zich niet officieel hadden aangemeld. Dit leverde veel commotie op in de zaal. De stemming werd hierdoor onderbroken en na 45 minuten pas weer hervat. Het leidde niet tot aanpassing van de kandidatenlijst.

De Verenigde Staten kwam opeens met tegenkandidaat Donald Trump. Opmerkelijk, want de extravagante miljardair doet ook een gooi naar presidentschap van de USA voor de Republikeinse partij.
Trump vindt het geen probleem om zijn mogelijke toekomstige baan als president van de Verenigde Staten en die van de FIFA te combineren: “Het enige wat ik vraag is verplaatsen van het hoofdkantoor van de FIFA van Zurich naar Washington DC. Wel zo praktisch.” Ook zet hij meteen de situatie met Rusland op scherp door te opperen dat hij de wereldkampioenschappen van 2018, die aan Rusland was toebedeeld, naar de Verenigde Staten gaat halen. “De Russen hebben dit kampioenschap gekocht. Het stinkt. Ik breng het terug waar het hoort. De bakermat van het voetbal: De Verenigde Staten”.

Bruinooge
Voor Nederland werd niet Michael van Praag, maar de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge voorgesteld. “Ik kan het voetbal beter maken”, aldus Bruinooge “Kijk maar naar de opmars van AZ in de competitie. Kwestie van goed bestuur.”  Bruinooge ligt in zijn eigen stad sterk onder vuur, nadat bekend werd dat het Medisch Centrum Alkmaar naar Heerhugowaard wordt verplaatst.

Boeijer
Daarnaast diende zich nog een volslagen onbekende Nederlandse kandidaat aan: Peter Boeijer, voorzitter van de csv BOL uit Broek op Langedijk. De gebekte voorzitter die tevens afbakbroodjes verkoopt, ziet de functie wel zitten. “Ik heb sloten ervaring met het besturen van een grillige voetbalclub. Bovendien voetbal ik zelf nog. Dus ik weet waar ik het over heb”, aldus een enthousiaste Boeijer.

Geen van deze kandidaten maakte ook maar een schijn van kans tijdens de verkiezing. Gianni Infantino werd in de tweede stemronde gekozen als nieuwe voorzitter van de FIFA. Hij versloeg in twee stemrondes de gedoodverfde favoriet sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa. De nieuwe kandidaten kwamen niet in de buurt van uiteindelijke winnaar.

De Zwitser Infantino volgt Sepp Blatter op die sinds oktober verleden jaar is geschorst.

Geef een reactie!