Home / Nieuws / Binnenland / Langedijkers willen einde aan parkeeroverlast

Langedijkers willen einde aan parkeeroverlast

Langedijk – Het moet maar eens afgelopen zijn met de parkeeroverlast in Langedijk. Enkele bewoners trekken zich niets van de regels aan. Dat leidt tot gevaarlijke situaties, vooral op de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude en de Bovenweg in Sint Pancras. Dat vraagt om ‘duurzame’ maatregelen!

In Langedijk kan op diverse plaatsen gratis geparkeerd worden. Dat geldt met name rond de winkelcentra. Ook de bewoners van woningen aan de doorgaande wegen moeten daar hun auto kwijt. Want op die wegen geldt een algeheel parkeerverbod. In de praktijk houden niet alle bewoners zich daar aan. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden diverse bewoners. Zij dreigen met acties als de gemeente niet handhaaft.

Blik op de weg
Veel straten in Langedijk zijn niet berekend op het huidige verkeersaanbod. Ook het gemiddeld aantal auto’s per huishoudens is afgelopen jaren flink toegenomen. De gemeente erkent dat er meer auto’s dan parkeerplaatsen zijn, maar heeft niet voor elke bewoner een eigen parkeerplek. Daarom wordt er vaak op straat geparkeerd, ook waar dat niet mag. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties.

Op de goede weg
“Na de reconstructie van de Bovenweg is zowel het gebruik als de gemiddelde snelheid van het autoverkeer afgenomen. Daar zijn we tevreden over. Maar nu moet de gemeente ook de parkeeroverlast aanpakken. Er geldt een parkeerverbod voor deze weg, maar dat wordt stelselmatig genegeerd. De gemeente doet daar niets aan”, aldus Arie Verkuil die al meer dan veertig jaar aan de Bovenweg woont.

Drukte in de Dorpsstraat
Hij staat niet alleen in zijn kritiek op de foutparkeerders. Ook op de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude klagen diverse bewoners over verkeerd geparkeerde auto’s die een normale doorgang bemoeilijken. “Op de fiets kun je er nog wel langs, maar met je auto kun je er ’s avonds en in de weekeinden nauwelijks door. Klagen helpt niet, dus is het tijd voor andere maatregelen”, aldus een boze bewoner uit de Dorpsstraat. Welke maatregelen deze in petto heeft, wil hij niet hardop uitspreken. Maar zijn duurzame oplossing zou voorgoed een einde maken aan het parkeerprobleem!

Problemen zijn bekend
De gemeente Langedijk is bekend met de parkeerdruk op diverse wegen. Volgens een woordvoerder wordt er ‘regelmatig gecontroleerd en waar nodig gehandhaafd’.  De bewoners van de genoemde wegen hebben daar een eigen visie op. “Overdag valt het wel mee, maar ‘s avond is het een puinhoop. Maar ja, dan controleert de gemeente niet! Daarom gaan we dat binnenkort zelf doen”, luidt het commentaar.

Een reactie

  1. Handhaven doet de gemeente niet. Zij stelt regels in de APV voor het parkeren van grote auto’s, maar voor handhaving wordt je van het kastje naar de muur gestuurd.Hun commentaar is, wij hebben geen BOA’s je moet bij de politie wezen. Daar zegt men dat zij pas actie ondernemen na aansturing van de gemeente. Niets help de woonbeleving wordt geweld aangedaan in de AVH Destreelaan.

Geef een reactie!