Home / Nieuws / Binnenland / HvA komt met locatie in Alkmaar

HvA komt met locatie in Alkmaar

Alkmaar – De Hogeschool van Amsterdam opent komend studiejaar een locatie in Alkmaar. De gemeenten Alkmaar en Amsterdam, de HvA en de NS hebben dit besluit gezamenlijk genomen. De reden: de spitstreinen tussen Alkmaar en Amsterdam zitten vol dankzij de vele studenten.

Al een aantal jaar willen de NS dat studenten de spits mijden. Overleg over het aanpassen van de collegetijden op universiteiten en hogescholen heeft geen concrete matregelen opgeleverd. Omdat een opvallend grote groep studenten van HvA uit Noord-Holland komt, leek het de NS een goed idee om in de meest centraal gelegen stad, Alkmaar, een HvA-vestiging te openen. De gemeente Amsterdam zag dit plan in eerste instantie niet zitten. De hoofdstad is bang voor inkomstenderving. Ook speelt mee dat Amsterdam bang is haar status van grootste studentstad van het land te verliezen. Daarom vergoedt de gemeente Alkmaar een gedeelte van de gemiste inkomsten aan de gemeente Amsterdam. Ook de NS leggen wat bij doordat ze kunnen besparen op de inzet van materiaal. “Die handreiking zorgde ervoor dat de gemeente Amsterdam akkoord ging met het plan”, aldus de woordvoerder van de gemeente Alkmaar.

Overstad is in zicht
Wat de locatie wordt,  is nog niet duidelijk. Op bedrijventerrein Boekelermeer langs de A9, naast het AFAS-stadion, is nog voldoende ruimte. Ook de Bergermeer wordt genoemd. Daar staat al een vestiging van Hogeschool InHolland. Wethouder Kloos: ‘’Op dit moment zijn we bezig  Overstad te upgraden. Het winkelcentrum op die locatie heeft onze voorkeur. Aan de straatzijde komen dan de winkels, aan de achterkant en op de eerste verdieping komt dan ruimte vrij voor andere doeleinden. Een opleidingsinstituut past binnen de plannen. Het gebouw staat midden in Alkmaar. De studenten zijn zo in de binnenstad en de verbinding met het openbaar vervoer is uitstekend.  Wat ons betreft kunnen de studenten daar binnenkort aan de studie.”

Geef een reactie!