Home / Nieuws / Ziekmakende kunstgrasvelden Langedijk op de schop

Ziekmakende kunstgrasvelden Langedijk op de schop

Langedijk – De kunstgrasvelden in de gemeente Langedijk worden binnenkort aangepakt. Afgelopen maanden zijn kunstgrasvelden in een slecht daglicht komen te staan door verontreinigde stoffen in het vulmateriaal. Langedijk gaat daar wat aan doen.

Het leek zo ideaal. Een veld dat onder bijna alle omstandigheden bespeelbaar is. Ook clubs in Langedijk hebben daar in geïnvesteerd. Voetbalvereniging DTS kreeg een veld en LSVV zelfs twee. Blij en trots waren ze met deze velden. Maar de stemming sloeg om na de uitzending van Zembla begin oktober. Daarin werd gesteld dat het vulmateriaal van de velden bestaat uit gemalen autobanden. Deze rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. In reactie hierop zette DTS uit Oudkarpsel, informatie over de kunstgrasvelden op hun website. Bij LSVV en DTS speelden de teams gewoon op de velden.

Stofzuigers gevraagd
Beide Langedijker clubs hebben de handen ineen geslagen en komen met een actieplan.Voorzitter Rick Tauber van DTS en Piet Kramer van LSVV leggen uit. Tauber: “Wij willen een grote schoonmaakactie houden, zowel bij DTS als bij LSVV. Dit zal zijn op woensdagmiddag 16 november. Kramer vult aan: “We hebben onze leden opgeroepen om met hun stofzuiger naar de club te komen. We gaan gezamenlijk de rubberkorrels uit het veld zuigen. De club zorgt voor voldoende verlengsnoeren.”  Tauber vervolgt: “Het zou geweldig zijn als er ook andere Langedijkers meehelpen. Het is een enorm project. We doen daarom een oproep om langs te komen op de 16e met uw stofzuiger. We willen wel graag weten welk merk en type stofzuiger u heeft. Dan zorgen wij voor voldoende stofzakken.”

Kurk
Nadat de rubberkorrels allemaal uit het veld zijn gezogen, wordt kurk als ‘gezond’ vulmateriaal in het veld geveegd. Het is natuurkurk, afkomstig van de schors van de kurkeik in Portugal. Nog deze week vertrekt De Waard Transport met twee vrachtwagens naar het zuiden van Portugal om deze kurkkorrels op te halen. De velden zijn in het weekend van 19 november weer bespeelbaar.

Inzameling
Om ook in de toekomst voldoende kurk te hebben, komen in de kantines en supermarkten in de gemeente Langedijk zogenaamde ‘kurkbakken’. Hierin kunnen mensen kurken deponeren, die anders in het afval verdwijnen. De kurken worden verzameld, gereinigd en vermalen om vervolgens op de velden te worden uitgestrooid.

3 Reacties

  1. Dit is toch wel een 1april grap ????

  2. Op de 2 velden van LSVV ligt totaal ongeveer 50000 kg korrels? Dat wordt een mooi klusje.

  3. Met geld van de gemeente Langedijk mag deze aan Millennium Gemeente Langedijk verbonden baggerfabriek Langedijk lekker op z’n kop zetten. Maar voor Voedselhulp is geen stuiver beschikbaar. En deze reactie zal ook wel snel verwijderd worden door de apparatsjiks van Stinkende Kool.

Geef een reactie!