Home / Nieuws / Buitenland / Vluchtelingen USA naar Langedijk

Vluchtelingen USA naar Langedijk

Washington – Met de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten in het verschiet, is er een enorme volksverhuizing op gang gekomen. Tienduizenden kritische Amerikanen, klimaatwetenschappers, milieuactivisten, democraten en afro-Amerikanen proberen het land van de ‘ongekende mogelijkheden’ te ontvluchten. Ze vrezen het ergste voor hun gezinnen nu Donald Trump president wordt. De Amerikanen proberen, met gevaar voor eigen leven, in gammele bootjes de oversteek naar Europa te maken. De eerste boten zijn al in Schotland en Ierland aangekomen.

Opvang
Nederland heeft in Europees verband toegezegd om enkele duizenden Amerikanen op te vangen. De opvang zal in eerste instantie weer in sporthallen plaatsvinden. “Het is namelijk niet wenselijk om Amerikanen bij de overige vluchtelingen in de AZC’s op te vangen”, aldus een woordvoerder van het COA. “Amerikanen worden vaak gezien als overheersers in landen als Afghanistan en Irak waar veel van de andere vluchtelingen vandaan komen. Dat kan tot ongewenste spanningen leiden.”

Vrijwilligers gezocht
Net als in het najaar van 2015 worden sporthallen gebruikt om de eerste stroom vluchtelingen op te vangen. Gemeente Hoorn en Langedijk, die al de nodige ervaring hebben opgedaan, hebben positief gereageerd op het verzoek van de COA om een sporthal beschikbaar te stellen voor de crisisopvang. De Amerikanen worden voor maximaal negen dagen in een sporthal opgevangen. Vrijwilligers die mee willen helpen bij de opvang kunnen zich melden bij de gemeente. De vrijwilligers dienen minimaal de Engelse taal te beheersen en niet van Big Mac’s te gruwen.

De verwachting is dat eerste vluchtelingen begin februari in de Langedijk worden opgevangen.

Geef een reactie!