Home / Nieuws / Binnenland / Last van hondenpoep? DNA-test biedt uitkomst!

Last van hondenpoep? DNA-test biedt uitkomst!

Alkmaar – Hondenpoep blijft een van de grootste ergernissen op de stoepen en de straten. Niets is zo vervelend om in een verse drol te staan om later met een stokje de plakkerige substantie tussen de groeven van je schoenzool te verwijderen. Of spelende kinderen die met stront aan hun knikkers thuiskomen. Een DNA-test biedt uitkomst.

Er zijn al veel initiatieven genomen om de ontlasting van de trouwe viervoeters door de baasjes te laten opruimen. Je ziet hondenbezitters met een plastic zakje rondlopen tijdens het uitlaten. Maar als het even kan, en als niemand kijkt, laten ze de dampende bolus het liefst liggen.

Wangslijmmethode
Gemeenten worden vaak aangesproken om meer initiatief te nemen bij dit kleine ongemak. In de HAL-gemeenten gaat vanaf maart een proef van start. Alle hondenbezitters worden binnenkort bij een dierenarts verwacht. De arts neemt een beetje wangslijm van de hond af. Dit is voldoende om het DNA van de hond vast te leggen. Deze gegevens worden in de Algemene DNA Honden Database (ADHD) verzameld.

Opsporingsteam
Wanneer een drol blijft liggen op straat of in een park, kan de BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) een klein beetje poep meenemen en via een simpele elektronische drollentest het DNA vaststellen. Deze gegevens worden vergeleken in de Honden DNA database en zo wordt op een eenvoudige manier de poepende hond opgespoord. Op het fout poepen staat een boete van €69,95 per drol of gedeelte van een drol. “We proberen er als een terriër boven op te zitten”, aldus Kees de Hond van de gemeente Alkmaar. “De burgers ervaren de hondenstront als ergernis nummer één. Door deze methode is het eenvoudig geworden om de hondenbezitter te traceren. We verwachten door de boetes dat de baasjes de stront nu wel gaan opruimen. We zullen de asociale baasjes eens een poepie laten ruiken!”

Geef een reactie!