Home / Nieuws / Binnenland / Voorburggracht wordt weer water

Voorburggracht wordt weer water

Langedijk – Een van de belangrijkste verkeersaders van Langedijk gaat op de schop. De Voorburggracht wordt, net zoals vroeger, weer water. Wel wordt er nog één rijstrook opengehouden voor verkeer dat richting het noorden rijdt. De naam ‘Het Giethoorn van Noord-Holland’ kan na de oplevering weer onder het naambordje van de gemeente gehangen worden.

De Voorburggracht wordt vanaf de Museumweg in Broek op Langedijk tot aan de Ambachtsdijk in Oudkarspel weer water. De nieuwe gracht moet het verkeer over water in de Langedijk gaan verbeteren. Het waterpeil wordt hetzelfde als die van het Duizendeilandenrijk, zodat bijna heel Langedijk met de boot te bereiken is. Alle supermarkten uit de dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude en Oudkarspel krijgen aanleghavens voor het scheepvaartverkeer.

Meer ruimte voor water
Een van de zorgen van de gemeente is de verharding van voortuinen. Steeds meer mensen kiezen voor beton, tegels en asfalt in de tuin. Praktisch maar slecht voor het klimaat. In warme periodes houdt deze bestrating de hitte langer vast, maar bij hevige regenval stroomt het water niet in grond, maar de huizen in of de straat op met alle gevolgen van dien. In warme periodes en hevige regenval komt steeds vaker als gevolg van de klimaatsverandering. Door water meer ruimte te geven blijft Langedijk koel in warme periodes en is er weinig kans op wateroverlast.

De gemeente zoekt nog huiseigenaren aan de Dorpsstraat die hun huis willen verkopen aan de gemeente. Op deze plekken worden, waar mogelijk, sloten gegraven waar de Dorpsstraat door middel van een brug overheen gaat. Hierdoor is het gemakkelijker om vanaf de nieuwe Voorbruggracht naar de Achterburggracht te varen.

Museum Broeker Veiling
Dit plan sluit naadloos aan bij de visie “Langedijk ontwikkelt met water” 2030, waar het museum ook groot voorstander van is. Het museum wil namelijk uitbreiden door de molen aan het kanaal Alkmaar – Kolhorn en de oude scheepswerf van ‘De Wit’ op te kopen en bezoekers op die locaties te vermaken. De rondvaartboot kan straks een aantrekkelijke ronde varen over de nieuwe Voorburggracht via de Banscheiding (de grens tussen Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude) en de Achterburggracht.

Langedijk Waterrijk enthousiast
Er is veel draagvlak onder de bevolking. De stichting Langedijk Waterrijk is zeer enthousiast over de plannen. Voorzitter Rob Vroegop: “Hier had ik niet op durven hopen. We strijden al jaren om de Achterburggracht weer geheel bevaarbaar te krijgen, maar deze plannen gaan nog een stap verder. Het is geweldig!”

Een reactie

  1. Koos Schoonhoven

    Is dit een serieus bericht?

Geef een reactie!