Home / Nieuws / Binnenland / Langedijk volledig FairTrade in 2030

Langedijk volledig FairTrade in 2030

Langedijk – Uit een uitgelekte notitie van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Langedijk staat dat de gemeente Langedijk volledig fairtrade in 2030 moet zijn. De aankondiging wordt op zaterdag 13 mei World Fair Trade Day bekendgemaakt.

Langedijk denkt dit te bereiken door per jaar minder unfaire producten in de supermarkten toe te staan. 2018 Elk jaar worden meer producten verboden, zodat er in 2030 alleen nog maar fairtrade producten worden verkocht. De eerste productengroep die vanaf 1 januari 2018 geheel fairtrade moet zijn is chocolade. Repen, bonbons, koekjes met chocolade en dergelijk dienen vanaf deze datum volledig fairtrade te zijn. Wethouder Beers: “We beginnen met een productgroep waar al veel fairtrade producten van zijn en bouwen dit langzaam uit. Want het is natuurlijk niet meer van deze tijd dat er nog steeds unfaire producten worden verkocht. Er zou eigenlijk op die producten een rode sticker moeten komen met daarop de tekst: Voor deze producten zijn mensen uitgebuit!”

Nestle, de grootste chocolademaker ter wereld, met merken als KitKat, Nuts en Rolo, heeft al gedreigd met een rechtszaak. De chocolade in hun producten is namelijk niet fairtrade. Zij vinden het oneerlijk dat hun producten niet meer in Langedijk mogen worden verkocht.

Langedijk is al enige jaren FairTrade gemeente. De fairtrade producten zijn gebaseerd op een eerlijke prijs en menswaardige omstandigheden geven mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling

Geef een reactie!