Home / Nieuws / Lifestye / Liever te dik in de kist

Liever te dik in de kist

Regio Langedijk – Uitvaartorganisaties in de regio van Langedijk geven een noodsignaal af. De laatste jaren zijn de overledenen steeds zwaarder geworden. De kisten die de kraaien moeten dragen zijn hierdoor niet meer hanteerbaar. Gevolg, ziekteverzuim onder de dragers.

Er is sprake van een explosie van dikke mensen. De trend is rond het millennium ingezet en het neemt hand over hand toe. Vetzucht, diabetes en andere welvaartsziekten eisen hun tol.

Jan Lastdrager van de branchevereniging: “Het wordt hierdoor een steeds zwaarder beroep. Niet alleen psychisch, maar vooral fysiek. Konden we voorheen met zes dragers prima uit de voeten. Nu moeten we al acht dragers per kist inzetten. Anders is het gewoon niet meer te doen. Je moet natuurlijk ook aan de ARBO-eisen voldoen. Ik heb al twee medewerkers met rugklachten thuis zitten. Daarnaast hebben we allerlei aanpassingen moeten doen. De kisten moeten worden vergroot en de lijkwagens zijn onlangs voorzien van sterkere schokbrekers.”

Stef Ekkel en René Karst
De liederen die tijdens een uitvaart of crematie worden gedraaid hebben ook een verandering doorstaan. Was voorheen Waarheen, Waarvoor van Mieke Telkamp een veel gehoord nummer tijdens uitvaarten, nu staat het lied van Stef Ekkel en René Karst – Liever Te Dik In De Kist (Dan Weer Een Feestje Gemist) hoog genoteerd in de zogenaamde ‘begrafenis top 10’, net achter Afscheid Nemen Bestaat Niet van Marco Borsato.

De ‘dikke’ trend is op een andere manier wel gunstig voor de uitvaartbranche. Dikke mensen overlijden eerder dan dunnere en gezondere mensen.

Geef een reactie!