Home / Nieuws / Lifestye / De 13 lelijkste plekken van Langedijk

De 13 lelijkste plekken van Langedijk

Langedijk – De AIA Architectuurprijs 2017 voor het “de mooiste gebouw van Langedijk” werd dit weekend in de wacht gesleept door twee bijzondere panden. Het pand van Veldzorg gelegen aan het prachtige het Oosterdelgebied, en de nieuwe entree van het Winkelcentrum Broeker Veiling. De eerste door een jury, het tweede door het publiek.

Maar Langedijk heeft slechts een handjevol architectonische pareltjes. Veel van de voormalige nieuwbouwwijken vallen echter in de categorie ‘dertien in een dozijn’. Het moet vooral praktisch en niet te duur zijn. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-architectuur voert de boventoon in nuchter Langedijk.

Dan is er nog een categorie van ronduit lelijke gebouwen. Gebouwen en objecten die niet de schoonheidsprijs verdienen, waarbij de Welstandcommissie even de andere kant lijkt te hebben opgekeken of juist sterk verwaarloosd zijn.

En dan is er nog zoiets als smaak. Is de ene persoon enthousiast over een gebouw kan de ander het totaal niet waarderen. Smaken verschillen nu eenmaal. Een goed voorbeeld hiervan is het glazen gebouw van museum BroekerVeiling. Een van de genomineerden voor het mooiste gebouw, terwijl ook veel Langedijkers het een afschuwelijk gebouw vinden. Zo zie je maar.

Rotte Kool selecteerde dertien gebouwen en plekken die het predicaat “lelijkste plek van Langedijk” verdienen. Je kunt meestemmen op een van de gebouwen of plekken via Facebook. Welke plek is echt de lelijkste van Langedijk? Hier volgen ze in willekeurige volgorde.

1. JP Beersbrug
Oxhoofdpad, Broek op Langedijk

Deze brug is ontworpen en geplaatst door de gemeente. Een slecht te nemen hindernis met fiets of rollator.

2. Bedrijfsgebouw
Havenplein 19 en 21, Broek op Langedijk

Dit bedrijfsgebouw is in een vergaande staat van ontbinding. Was ooit het domein van een Volvo-vrachtwagengarage, maar vooral bekend als de bandenhandel Bol Profielcentrum. Een aanfluiting voor het dorp.

3. Aanbouw museum BroekerVeiling
Museumweg 4, Broek op Langedijk

De zeer omstreden nieuwbouw van museum BroekerVeiling. Het glazen gebouw met de opdruk van de “duizend eilanden”.

4. Mainstream guitarshop
Dorpsstraat 241, Zuid Scharwoude

Gelukkig moet je de winkel aan de kant van de Voorburggracht betreden.

5. Garagebedrijf Druif
De Mossel 8, Noord-Scharwoude

Het garagebedrijf bevindt zich niet op de meest fraaie locatie. Asbesthoudende daken en een gedateerde bedrijfsgebouwen.

6. Sporthal Geestmeerambacht
Dokter Wilminkstraat 3, Noord-Scharwoude

De sporthal zal in de jaren ’70 van de vorige eeuw wel een fraai gebouw zijn geweest, nu heeft het weinig grandeur meer. Het helpt ook niet als de toekomst van deze sportvoorziening al 20 jaar ter discussie staat.

7. Pepsico Lays fabriek
Westelijke Randweg 5, Broek op Langedijk

De rook brakende schoorsteen is voor velen een herkenningspunt. Maar er zijn ook velen die deze ‘kripsfabriek’ met de gesloopte aardappelhallen van het voormalige Zuiderdel niet fraai vinden.

8. ’t Rommelparadijs
Handelskade 2b, Noord-Scharwoude

De naam past uitstekend bij het verwaarloosde gebouw. Een van de gebroeders Lexs bestieren deze winkel vol met curiosa, antiek en …rommel.

9. Appartementencomplex
Veilingweg 3, Noord-Scharwoude

Het ‘appartementencomplex’ is gevestigd in een architectonisch redelijk pand, tenminste als het goed onderhouden wordt. Maar dat ontbreekt er nu juist aan.

10. Pont Meijer
Dorpsstraat 818, Oudkarspel

Het voormalige Eecen is behoorlijk uit hun jasje gegroeid achter de Dorpsstraat. De houthandel zou beter passen op industrieterrein Breekland.

11. Woonhuis
Voorburggracht 135-137, Zuid-Scharwoude

Het wordt er allemaal niet fraaier op wanneer de voormalige tuinderswoningen niet worden onderhouden. Een nominatie waard.

12. Marskramer
Dorpsstraat 542, Noord-Scharwoude

De winkelketen heeft zijn intrek genomen in het voormalige pand van Radio van der Tak. De schreeuwerige reclames maken de plek er niet beter op.

2 Reacties

  1. Het is niet Gruttostraat 9 maar Grutto 9. Doe je werk eerst even fatsoenlijk voordat je het het net op slingert. Dat jullie dit pand in zo’n flauwe verkiezing op nr 1 plaatsen zegt meer over jullie dan over dit mooie pand. Het is namelijk ons pand waar mijn vrouw en ik al 31 jaar in wonen. Door jullie sneue acties begin ik zowaar weer een hekel aan de linkse kerk te krijgen. En het werd net zo gezellig! Stakkers!

  2. Het uitblijven van een reactie in welke zin dan ook zegt genoeg. de Burgerrekenkamer gaat zich (opnieuw) beijveren alle financiële banden tussen Millennium Gemeente en subsidieverstrekker Langedijk te verbreken. Daarnaast eisen wij het verwijderen van de afbeelding van ons huis van deze ranzige site.

Geef een reactie!