Home / Nieuws / Binnenland / Vaarroutes Duizendeilandenrijk ’s nachts verlicht

Vaarroutes Duizendeilandenrijk ’s nachts verlicht

Langedijk – Een veel gehoorde klacht van bootbezitters in Langedijk is dat in het donker varen erg lastig en gevaarlijk is. Men moet maar net om het juiste eilandje varen om de weg naar huis te vinden. Lukt dit niet en steekt de mist op, is thuis nog ver weg. Daarom heeft Waterrijk Langedijk voor elkaar gekregen, in samenwerking met gemeente Langedijk en Staatsbosbeheer, om de vaarroutes te verlichten tot 01.00 uur ‘s nachts.

De langste dag is net voorbij. De nacht valt eerder in. Dus na een lekker dagje dobberen op de Noorderplas moet iedereen op tijd terugvaren. Tot een uur of 22.00 uur is dat prima te doen, maar daarna wordt het lastig. Daarom komen er vanaf aanstaande zaterdag lantaarns langs de bekendste vaarroutes door het Oosterdelgebied. Iedereen kan nu tot 01.00 uur de weg gemakkelijk naar huis vinden.

Zonne-energie
De lantaarns hebben na veel wikken en wegen de vorm van een blauwe reiger gekregen. De veel voorkomende prachtige vogel in het natuurgebied. Hierdoor vallen ze overdag niet op tussen de wuivende rietkragen. In de lange nek van de staande reiger zijn heel onopvallend felle ledlampjes opgenomen. De lampjes worden gevoed dankzij zonne-energie. Door de zonnepaneeltjes bovenop het verenpakket wordt een batterij in de reiger overdag opgeladen. Bij schemering gaan de lampjes automatisch aan. ‘’Een duurzame lichtjesroute in een groene omgeving. Goed voor mens en milieu.’’ aldus de enthousiaste woordvoerder van Waterrijk Langedijk.

Geef een reactie!