Home / Nieuws / Binnenland / Roetfilter verplicht bij lichtjesavond

Roetfilter verplicht bij lichtjesavond

Langedijk – Op 25 augustus wordt de traditionele lichtjesavond in Langedijk georganiseerd. Een lang lint van versierde en opgepimpte boten vaart dan weer door de sloten van het waterrijke Langedijk. Naast de lichtjes worden ook de kratten bier en muziek aan boord gebracht. Gezelligheid troef op het water. Een groots evenement. De gemeente dreigt de feestvreugde te temperen door te eisen dat de motoren van de originele koolschuiten moeten worden voorzien van een roetfilter. De oude motoren, zoals de Lister en Albin, stammen uit de jaren 50 en zouden te veel roet (fijnstof) uitstoten. Nog afgezien van het lawaai.

Organisator van het evenement Langedijk Waterrijk is verbolgen over deze vergaande maatregel. Een woordvoerder: ”De originele schuiten stoten inderdaad meer uit dan de nieuwe motoren, maar het is varend erfgoed. Daar kan je niet zomaar zo’n roetfilter op monteren. Dat ziet er niet uit en het kost ook nog eens flink geld voor de eigenaren. Onze motoren zijn nog van voor de sjoemelsoftware. Die zijn degelijk en eerlijk.”

Roetfilter
Een ombouwkit met roetfilter kost €349,- inclusief montage. Dit is inclusief de gemeentelijke subsidie van €100,- per schuit. Maar roetfilterfabriek Roetanghai in Shanghai heeft productieproblemen vanwege strengere normen voor kinderarbeid en kan niet op tijd leveren. De gemeente is echter niet van plan om de regels te versoepelen. Alle deelnemende schuiten moeten bij aanvang van het evenement een strenge roettest ondergaan. Goedgekeurde schuiten krijgen een gele Milieusticker. Wanneer een schuit niet door de roettest heen komt is er geen man overboord, maar stelt de gemeente een gratis leenkloet ter beschikking. Zo kunnen de gedupeerde eigenaren toch meedoen aan de tocht, alleen wel met de nodige spierkracht.

Schoon varen
De gemeente wil door deze maatregel het schoon varen stimuleren. De persvoorlichter: “Schoon water en lucht zijn belangrijkere pijlers onder ons duurzaamheidsbeleid. De subsidie op het roetfilter is een aanmoediging voor de booteigenaren. Al zouden we liever zien dat men overstapt op elektrisch varen. Dat is natuurlijk veel duurzamer en schoner

Geef een reactie!