Home / Nieuws / Binnenland / Echte Rembrandt gevonden in Dorcas winkel Broek op Langedijk

Echte Rembrandt gevonden in Dorcas winkel Broek op Langedijk

Broek op Langedijk – De medewerkers van de kringloopwinkel keken raar op toen afgelopen week een kunsthistoricus een werk van Rembrandt herkende. Een schilderij waarop Hendrickje Stoffels te zien is die de varkens voert. Er hangt al een zelfportret van Hendrickje Stoffels National Gallery in Londen. Tot nu toe was het onbekend dat Rembrandt nog een schilderij van haar heeft gemaakt. Het Rijksmuseum heeft aangegeven interesse te hebben in het schilderij.

Tafereel
Op het schilderij is een duurzaam tafereel te zien. Hendrickje Stoffels geeft de gebruikte aardappelschillen een nuttig doel. Het dient als voedsel voor dieren. Dit geeft aan dat in de zeventiende eeuw mensen al bezig waren met het hergebruiken van afval. Niet alleen een Gouden Eeuw, maar ook een Groene Eeuw. Over een paar dagen toont Dorcas het schilderij aan de pers.

Toekomt schilderij
Verschillende musea willen het schilderij graag hebben, waarvan het Rijksmuseum de meeste kans maakt. Zij hebben meerdere schilderijen van Rembrandt hangen, waaronder de bekende Nachtwacht. Ook de National Gallery in Londen en het Louvre hebben Dorcas benaderd voor het schilderij. Volgende week laat de hulporganisatie weten wat de toekomst wordt van het schilderij. Met de opbrengst kunnen vele hulpprojecten worden gesteund.

Langedijk
Ondanks de grote namen die genoemd worden, zijn er ook lokale initiatieven die het schilderij willen behouden. Zo gaan de Millennium Gemeente Langedijk, in het kader van het duurzame tafereel, Historische Vereniging Langedijk, Museum Broekerveiling en Gemeente Langedijk samen op om het schilderij in Langedijk te houden. Het Museum Broekerveiling of het multifunctionele gebouw De Binding zou de locatie worden, mocht het schilderij in deze handen vallen.

Geef een reactie!