Home / Nieuws / Binnenland / Geen ongeadresseerd drukwerk meer in Langedijk

Geen ongeadresseerd drukwerk meer in Langedijk

Langedijk – In navolging van Amsterdammers, kunnen ook Langedijkers vanaf 1 januari met de zogeheten ja-ja-sticker laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen, zowel folders als huis-aan-huisbladen. Wie geen sticker heeft of een ja-nee-sticker, mag vanaf dan alleen huis-aan-huisbladen in de bus krijgen.

Dat Amsterdam en Langedijk de ja-ja-sticker kunnen invoeren, vloeit voort uit een uitspraak van de rechter. Die stelde de gemeenten in het gelijk in een zaak tussen Amsterdam/Langedijk en de folderbranche. De folderbedrijven zijn bang voor schade voor winkeliers als de nieuwe sticker wordt ingevoerd en vinden dat het huidige systeem goed werkt. Op dit moment bestaan alleen nee-nee-stickers en ja-nee-stickers.

De gemeenten zijn tevreden met de uitspraak. Wie dat wil, kan folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers aan te passen voorkomen we een bos aan verspild en ongelezen papier”, zegt de kersverse wethouder Gerard Rep. Lobbyist Dirk Duurzaam heeft de zaak in Langedijk in een stroomversnelling gebracht. Hij pleitte al langer om het systeem om te draaien. De ja-ja stickers zijn niet meer via de gemeente, maar alleen via de Langedijker Winkeliervereniging te verkrijgen.

Muziekverenigingen
De muziekverenigingen Advendo en Kunst Na Arbeid, die maandelijks het oud papier in Langedijk ophalen, vrezen voor inkomstenderving nu de folders niet meer in de brievenbussen belanden. Wethouder Rep deed geen toezeggingen aan de muziekkorpsen, maar beloofde zijn gedachten hierover ‘op papier te zetten’.

Geef een reactie!