Home / Nieuws / Binnenland / Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude dreigen te wijken voor bruinkoolcentrale

Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude dreigen te wijken voor bruinkoolcentrale

Langedijk – Eindelijk is er duidelijkheid over het staken van de bouw van Westerdel. Uit bodemonderzoek is gebleken dat er grote hoeveelheden bruinkool in de grond zit. Het Duitse energiebedrijf RWE heeft al aangekondigd een onderzoek te starten of er een mogelijkheid is om in dit gebied een bruinkoolgroeve te starten. De kans is groot dat er in de omgeving meer bruinkool in de grond zit.

Vlak over de grens in Duitsland verdwijnen complete dorpen omdat RWE daar de grond afgraaft voor de winning van bruinkool. Dit lot hangt ook Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude boven het hoofd. Omdat het gas in Nederland opraakt, ziet de overheid in bruinkool een nieuwe bron van inkomsten. Ondanks alle beloften in het regeerakkoord. De provincie heeft al laten weten een nieuwe plek voor de twee dorpen in gedachten te hebben, mocht de bruinkoolgroeve er komen. Op Wieringen zal het dorp Broek op Wieringen herrijzen, bestaande uit twee wijken: Langedijk en Scharwoude.

Bruinkool wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het grote nadeel is, dat er veel meer CO2 uitgestoten wordt dan bij de verwerking van bijvoorbeeld steenkool in elektriciteitscentrales.

Geef een reactie!