Home / Nieuws / Binnenland / Molens langs Hoornse Vaart wekken voortaan elektriciteit op

Molens langs Hoornse Vaart wekken voortaan elektriciteit op

Alkmaar – De authentieke molens langs Hoornse Vaart worden intern omgebouwd om elektriciteit op te wekken. De fotogenieke molens zijn nu veelal zonder functie, of drijven in het beste geval soms nog een waterrad aan.

Het bedrijf Dutch Windmill bouwt eenvoudig de molen om, zodat deze voortaan elektra opwekt. De ombouwkosten zijn laag en opbrengsten hoog. Een molen kan tussen de 15.000 en 20.000 kWh per jaar opwekken. Dit is voldoende om vier tot vijf huishoudens te voorzien van elektra.

Monumentenwacht
De molens zijn allemaal Rijksmonumenten die niet zomaar verbouwd mogen worden. Maar Monumentenwacht, die waakt over het erfgoed, is enthousiast. “De ingreep is dermate klein dat het nauwelijks zichtbaar is. Zo geven we deze molens weer een echte functie en dat is belangrijk. Aan nutteloze objecten heb je ook niets” aldus Johan van der Molen. “Dit verdient navolging.”

Geef een reactie!