Home / Nieuws / Binnenland / Vergroening wagenpark Langedijk door paarden

Vergroening wagenpark Langedijk door paarden

Langedijk – Bij de gemeenteraad ligt een voorstel om het wagenpark van de gemeente verder te vergroenen door paarden in te zetten. De huidige dieselauto’s, zoals de vuilniswagens, tractoren en de busjes waarmee de groen medewerkers rondrijden, worden vervangen door groene alternatieven.

In het voorstel worden verschillende auto’s vergeleken. Diesel-, benzine- en elektrische motoren. Elektrisch komt normaal gesproken het beste uit de bus, maar Langedijk kiest voor de meest duurzame variant: paard en wagen. De paarden stoten het minste CO2 uit volgens de LCA-rapportage (Levens Cyclus Analyse) van de TU Delft. De mest die paarden produceren wordt gebruikt als bemesting voor de gemeentelijke plantsoenen.

De paarden worden geleaset van Manege Beukers. De vuilniswagens dienen te worden aangepast zodat ze geschikt zijn voor de paarden. De pick-ups worden vervangen door speciale wagens en koetsen. Het gaat totaal om zo’n dertig paarden. De ambtenaren krijgen paardrijlessen en dierverzorging.

Geef een reactie!