Home / Nieuws / Noord- en Zuid-Scharwoude samen naar de Olympische Spelen onder de naam Scharwoude

Noord- en Zuid-Scharwoude samen naar de Olympische Spelen onder de naam Scharwoude

Langedijk – Het leek er lange tijd op dat het nooit goed zou komen. De dorpen Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude zijn in 1964 van elkaar gescheiden door een meningsverschil. Het toen communistische Noord-Scharwoude wilde voor ieder huishouden op een duurzame manier energie opwekken. In die tijd was dat nieuw en heel duur. De grote KVP (Katholieke Volks Partij) meerderheid in Zuid-Scharwoude zag dit niet zitten, mede omdat het Vaticaan besloot niet samen te willen werken met communisten. Sindsdien zijn families gescheiden van elkaar door de streng bewaakte grens.

Nu de Olympische Spelen voor de deur staan, zoeken de twee partijen toenadering tot elkaar. Zo wil Noord-Scharwoude graag meedoen aan de Spelen, maar kon dit niet door het ontbreken van een sportlicentie. Zuid-Scharwoude wil graag familiehereniging. Families die nu los van elkaar leven, worden voor een week herenigd in het neutrale Broek op Langedijk. In ruil daarvoor mogen sporters uit Noord-Scharwoude meedoen met het team van Zuid-Scharwoude. Zij treden samen op onder de naam Scharwoude.

Geef een reactie!