Home / Nieuws / Binnenland / Gemeente strooit met zuurkoolsap in plaats van strooizout

Gemeente strooit met zuurkoolsap in plaats van strooizout

Langedijk – De gemeente Langedijk gaat vanaf 19 maart strooien met zuurkoolsap om de gladheid te bestrijden. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat deze sap veel minder schadelijk is voor het milieu dan pekel of zout. Vanaf maart strooit, of eigenlijk sproeit, de gemeente de wegen met het sap.

Bert Spitse, bioloog van de Provincie Noord-Holland, is enorm blij met deze stap. ‘’De flora en fauna in Langedijk is gewend aan de zuurkoolsap. Elk jaar vallen er koolbladen van de tractoren af en worden overreden. De sappen die dan vrij komen, stromen de natuur in en worden daar opgenomen als voedingstof. Het sap ruikt ook nog eens lekker naar zuurkool. Je krijgt meteen trek in een ‘prakkie’ als ze gesproeid hebben. Deze methode van de gemeente in uniek en goed voor het milieu dus.’’

Langedijk en Kramer zuurkool, leverancier van het zuurkoolsap, zijn genomineerd met deze zuurkoolsapmethode voor de Rabobank Duurzame innovatieprijs 2018.

Geef een reactie!