Home / Nieuws / Binnenland / Museum Broeker Veiling kleurt paars

Museum Broeker Veiling kleurt paars

Langedijk – Museum Broer Veiling krijgt een nieuwe frisse kleurige uitstraling. Het houten voormalige veilinggebouw kleurt van het voorjaar pimpelpaars met een palet aan andere kleuren. Dit alles past in het streven om met museum een boost te geven, te moderniseren, verduurzamen en om meer bezoekers te trekken.

Houtskoolschets
Museumdirecteur Ron Karels en de gemeente Langedijk zijn druk met plannen. Er ligt een ‘houtskoolschets’ om het museum uit te breiden met activiteiten buiten het museum. De ingrediënten hiervoor op vaarafstand aanwezig: een molen aan de rand van het Oosterdelgebied, de Broekersluis, een originele tuinderswoning op het Schapenland van voor 1900, een scheepswerf en doorvaarbaar water met daarin veel eilandjes waarop groente wordt verbouwd.

Kleurig
Maar het museum wil ook moderniseren. Karels: ”Het museum kleurt al sinds mensenheugenis crème geel met groen. Het wordt tijd voor iets anders. We willen brede groepen in de samenleving aanspreken en niemand uitsluiten. Kleurdeskundigen zijn het er unaniem over eens dat het museum over het algemeen paars moet worden, met roze kozijnen en zwarte, groene, oranje en blauwe accenten.”

Kleurrapport
In het gepubliceerde kleurrapport staat een uitleg over de te gebruiken kleuren. Roze is bedoeld om de homoseksuele voormalige tuinders een eerbetoon te geven. Zij hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van Langdijk. Oranje om de verbondenheid met het Koningshuis uit te drukken. Koningin Maxima bezocht het museum in 2012. Zwart is om het slavernijverleden niet te vergeten. Blauw is van water dat het museum van oudsher met de wereld verbindt. De grote groene vlakken benadrukken natuur, groenten, biodiversiteit en ecologie.

Zonnepanelen
Op de zuidwestelijke daken van de lighallen komen zoveel mogelijk zeer opvallende zonnepanelen in de kleuren groen, zwart, rood en blauw, die bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Het streven van het museum is om in 2022 geheel energie-neutraal te worden.

Het schilderwerk start in het voorjaar.

Geef een reactie!