Home / Nieuws / Binnenland / Langedijk bouwt biogascentrale op Breekland

Langedijk bouwt biogascentrale op Breekland

Langedijk – Nu de gaskraan door het kabinet langzaam in Groningen wordt dichtgedraaid, rijst de vraag hoe we onze huizen straks gaan verwarmen. Wordt het aardwarmte diep uit de bodem? Gaan we voor volledig elektrische verwarming of gaat afvalverbrander HVC de hele regio voorzien van warmte?

Langedijk wacht het niet af en gaat dit jaar al een biogas centrale bouwen op industrieterrein Breekland. ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) uit Petten in nauw betrokken bij ontwikkeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat kool bijzonder efficiënt is om biogas te produceren. Groene, rode en witte wel te verstaan. Beslist geen steenkool.

Biocentrale
De kolen en ander afval zoals; slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest worden in de centrale omgezet tot biogas.

Dit procedé is de laatste jaren verder doorontwikkeld, zodat op efficiënte wijze gas kan worden gewonnen. Dit biogas kan eenvoudig in het huidige gasnet worden ingebracht. Het restproduct uit de centrale is digestaat. Dit product is te gebruiken als kunstmest, en vervangt het huidige kunstmest, waardoor de kringloop rond is.

Enthousiasme
Bedrijven als Vezet, Kramer’s zuurkool, Lays’s, TB&S en diverse koeienboeren hebben in een convenant afgesproken om hun afval aan de centrale te leveren. Ook de gemeente Langedijk staat positief tegenover de centrale die op industrieterrein Breekland gaat verijzen.

Geef een reactie!