Home / Nieuws / Binnenland / Hondenquotum om overlast terug te dringen: maximaal 250 honden in Langedijk

Hondenquotum om overlast terug te dringen: maximaal 250 honden in Langedijk

Langedijk – Na vele aanklachten bij de gemeente Langedijk over poep- en hondenoverlast, is de gemeenteraad akkoord gegaan met een hondenquotum. Er mogen nog maar 250 honden wonen in de hele gemeente. Iedere hondenbezitter krijgt een brief thuis gestuurd, waarin staat wat er met zijn of haar hond gaat gebeuren. De honden die niet mogen blijven worden vrijgelaten in de Ardennen. Daar ontwikkelt men een leefomgeving voor wilde honden.

Quotum
De meeste klachten over honden ging over hondenpoep, het opspringen van honden op straat en bijten. Volgens Bart Roedel, initiatiefnemer van deze maatregel, liep het de spuigaten uit: ‘’Iedereen die ik spreek heeft het afgelopen jaar een vervelende ervaring met een hond. Dat kan gewoon niet. Honden mogen niet bepalen of je als mens wel of niet ergens gaat lopen. Je loopt altijd het risico dat je iets overkomt.’’ Voordat Langedijkers zelf actie gaan ondernemen om honden te verdrijven uit de gemeente, grijpt de gemeenteraad nu dus in.

Ardennen
In de Ardennen is stichting ‘’Laat de hond weer hond zijn’’ actief. Deze Vlaams-Nederlandse stichting wil overbodige honden weer in de natuur vrijlaten. Honden blijven wilde dieren. Met het terugdringen van honden in Langedijk, zal ook het aantal hondendrollen afnemen. Roedel: ‘’Nog steeds is dat een groot probleem, ondanks dat steeds meer mensen de drollen opruimen. De milieubelasting is immens. In de Ardennen hebben ze een groot leefgebied waardoor de hondenpoep in de natuur wordt opgenomen.’’

Geef een reactie!