Home / Nieuws / Binnenland / Witte melkkoe wordt steeds zwarter

Witte melkkoe wordt steeds zwarter

Wageningen – Het meest bekende melkkoeienras Holstein-Friesian wordt verder genetisch aangepast. Tot voor kort speelt alleen de melkproductie en eiwitgehalte hier een belangrijke rol bij. Voortaan worden de koeien zo gekruist dat ze evenveel witte en zwarte vlekken hebben. De vacht van de huidige koeien is over het algemeen meer wit dan zwart.

Zwart-wit
Prof. Zwart van de universiteit van Wageningen: “In het huidige klimaat kan dit dus echt niet meer. We gaan deze vorm van, weliswaar onbedoelde, discriminatie rechtzetten. Ook wil ik hier nog een ernstige mythe uit de wereld helpen. Wittere koeien geven beslist niet meer melk dan zwartere koeien. We moeten bovendien de strontproductie ook goed onder de loep nemen. De scheten van de koeien, wit of zwart, zorgt voor veel methaan. Dit is slecht voor het klimaat.”

Dekkingsmethode
Om nakomelingen te verwekken worden, naast kunstmatige inseminatie, ook nog vaak echte stieren gebruikt om een koe te bevruchten. Een hoopvol onderzoek stelt dat nakomelingen van stieren die koeien dekken tijdens het lied Kronenburg Park van Frank Boeijen, gelijkmatige verdeelde vlekken hebben. ‘Denk niet zwart, denk niet wit’ is een bekende zin uit deze popklassieker.

Slachtbank
“Maar uiteindelijk maakt het natuurlijk voor de wittere of zwartere koe niet zo heel veel uit. Ze belanden allemaal na een jaar of 5-6 in het slachthuis. Daar wordt niet gediscrimineerd. ” Aldus prof. Zwart.

Geef een reactie!