Home / Nieuws / Binnenland / Eerste Langedijker nederzetting ‘Langvumiusdykum’ gevonden op bouwterrein Broekhorn

Eerste Langedijker nederzetting ‘Langvumiusdykum’ gevonden op bouwterrein Broekhorn

Heerhugowaard – Tijdens bouwwerkzaamheden van de nieuwe woonwijk Broekhorn, stuitte de aannemer op een bijzondere vondst: De eerste Langedijker nederzetting. Na de ontdekking groeven archeologen het hele terrein af. Naast potjes en pannetjes vonden ze ook muren en oude kano’s. Het blijkt te gaan om Langvumiusdykum, een door de Romeinen beschreven nederzetting. Hoort Broekhorn na deze vondst nu bij Heerhugowaard of Langedijk? De Provincie houdt de huidige grens aan, maar historici en Langedijkers zien Broekhorn liever bij Langedijk komen.

Langedijkers zien deze opgraving als bewijs dat Broekhorn toch echt bij Langedijk moet komen. Zij krijgen bijval van historici. Zij zeggen op hun beurt namelijk: ‘’De plek waar een plaats ontstaan is behoort ook toe aan die plaatst. Alleen maar omdat men een dijk anders heeft aangelegd valt Broekhorn er buiten. En behoort echt toe aan Langedijk’’. Omdat de Provincie hier geen gehoor aan wil geven, komen Langedijker activisten elke woensdagavond bij de opgravingen bijeen hun voorouders te eren.

Langvumiusdykum
De nederzetting stamt waarschijnlijk uit het jaar 80 na Christus. Alleen de Romeinen hebben ooit over de nederzetting beschreven. Zij noemden deze plek Langvumiusdykum. Een Romeinse officieer beschreef de bevolking als volgt: ‘’Stugge hardwerkende mensen. Weten met slimme smalle boten door dit waterrijke gebied zich voor te bewegen. Verbouwen voedsel op zelf gemaakte eilanden, waarbij een ronde groente het vaakste geteeld wordt. De omgeving ziet er schoon uit en de natuur lijkt in balans te zijn. Hier valt niets te halen dus we laten deze mensen met rust.’’

Eerder ging men er vanuit dat Sint Pancras, waar rond het jaar 800 de eerste nederzettingen werden gevonden, het oudste plek van Langedijk was. Nu blijkt dat Broekhorn te zijn. De kano’s zijn waarschijnlijk de voorloper van de Langedijker koolschuit.

Geef een reactie!