Home / Nieuws / Binnenland / Vermiste kermisganger lag onder meter plastic bekers

Vermiste kermisganger lag onder meter plastic bekers

Langedijk – Bezoekers van de Kermis worstelden zich ook dit jaar weer door bergen plastic heen, alsof ze door de ballenbak van de Ikea liepen. Er werden spontaan zwemwedstrijden door de bekerberg gehouden. Wie is als eerste aan de andere kant? Ook was een kermisganger tijdelijk vermist. Tijdens het opruimen kwam hij ongedeerd, doch lichtelijk aangeschoten, onder een meter plastic bekers vandaan.

Niet alleen bezoekers ergerden zich inmiddels dood aan de enorme troep, ook de kermisorganisatie en de gemeente Langedijk vinden het nu eindelijk tijd voor actie.

Statiegeldbekers
Kermiswoordvoerster Geralda Kup: ”Als je nu ziet hoeveel troep er op de grond ligt en dat we daar doorheen moeten banjeren, dan is het natuurlijk ronduit belachelijk. In de huidige tijd kan het gewoon niet meer. De Europese Unie gaat al plastic bestek, bordjes en roerstaafjes verbieden. Nog niet zolang geleden werden glazen bekers gewoon opgehaald, omgespoeld en hergebruikt. We pleiten daarom voor een statiegeld beker. Je koopt een beker aan het begin en die lever je gewoon weer in bij je volgende bestelling. Het is heel simpel. Als zo’n statiegeldbeker 3 euro kost en je gooit hem op de grond, dan zal ‘ie daar niet lang blijven liggen. Je gooit niet zomaar 3 euro weg”.

Indian Summer
Friendly Fire, de organisatie die het Indian Summer Festival organiseert, heeft nog geen beslissing genomen. Zij beraden zich voor de 2019 editie.

Maatregelen
Minister voor Milieu mw. Cora van Nieuwenhuizen (ministerie van I&W) kondigde al wettelijke maatregelen aan om festivals op korte termijn plastic-vrij te maken, zoals al bij onze zuiderburen in België gebeurt. Daar werkt het systeem al wat langer. De vrijblijvendheid gaat er dan vanaf. Zelfregulering door de festivalbranche heeft tot nu toe alleen tot uitstel en niet tot maatregelen geleidt.

 

Geef een reactie!