Home / Nieuws / Binnenland / Langedijk bouwt Township voor starters: ”Alleen dat is nog betaalbaar”

Langedijk bouwt Township voor starters: ”Alleen dat is nog betaalbaar”

Langedijk – De gemeente Langedijk ziet starters massaal wegtrekken uit Langedijk, omdat zij simpelweg geen start kunnen maken in de gemeente. Omdat de bevolking hierdoor op de lange termijn vergrijsd en Langedijk mogelijk haar identiteit verliest aan ‘de rijken’ komt de gemeente met een Zuid-Afrikaans plan. Het bouwen van Townships. Aparte wijken waar de huizenprijzen laag liggen, omdat de huizen bijna geen waarde hebben. Het gaat om simpele studio’s van vier betonnen muren en een golfplaten dak. Op elke dag zitten twee zonnepanelen voor elektriciteit, en twee heatpipes om het water te verwarmen. Het klinkt gek, maar zo zien Zuid-Afrikaanse townships er tegenwoordig ook uit.

Verjongen
Willem Swellendam, initiatiefnemer van het project, ziet zijn plan vooral als redmiddel om Langedijk levendig te houden. ”Zonder jonge mensen sterft de originele gemeenschap letterlijk uit. Alleen de rijken zullen overleven. Om jonge Langedijkers een plek te geven bouwen we de eerste township van Europa. Alleen dat is nog betaalbaar. De Zuid-Afrikaanse overheid bouwt tegenwoordig alleen nog maar townships die zelf kunnen voorzien in de energiebehoefte. Dat concept nemen wij over.”

Prijs
De huisjes kosten 90.000 euro, waarvan 10.000 euro naar Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsprojecten gaat. Zo gaat het in Langedijk en in Zuid-Afrika weer een stukje beter. De eerste woningen worden gebouwd op het terrein van de voormalige gemeentewerf.

Geef een reactie!