Home / Nieuws / Binnenland / Oosterdelkreeft met kerst op tafel

Oosterdelkreeft met kerst op tafel

Langedijk – De Amerikaanse rivierkreeft is een plaag geworden in het natuurgebied Oosterdel en in vele sloten in Langedijk. De kleine zoetwaterkreeft komt met duizenden voor in de wateren en graaft zich in de akkers en dijken. De gangen kunnen wel een meter diep zijn. Natuurlijke vijanden heeft deze exoot bijna niet. Een enkele brasem of reiger waagt zich wel eens dit waterdier. De kreeft verstoort het overige natuurleven in de Langedijk. Vissen, kikkers en andere waterdieren. Ze vreten alles op. Maar de rivierkreeft is ook een culinaire delicatesse.

Restaurants
Restaurant ‘t Bakkerhuis en Marktzicht spelen op deze nieuwe trend in en serveren in december de overheerlijke ‘Langouste de Oosterdel’. Een woordvoerder: “Het is echt lekker, gezond en heel zuiver vlees. Een zacht romige smaak, prima als voorgerecht met een wit wijntje. We zijn blij met deze lokale lekkernij.” De rivierkreeft ligt ook in de schappen van de Langedijker supermarkten en vishandels in de feestmaand.

Een kleine vissersarmada van tientallen bootjes probeert de wateren in Langedijk van de kreeft te ontdoen en er flink aan te verdienen. De waterpolitie heeft haar handen vol aan het toezicht. Er mogen geen sleepnetten en elektrische pulsmethoden worden toegepast.

Geef een reactie!