Home / Nieuws / Binnenland / Bucketlist Langedijk: Dit kan de gemeente nog doen voor de fusie

Bucketlist Langedijk: Dit kan de gemeente nog doen voor de fusie

Langedijk – Nu duidelijk wordt dat Langedijk niet alleen ambtelijk, maar naar alle waarschijnlijk ook bestuurlijk gaat fuseren, is het aftellen begonnen. Dus wat kan Langedijk nog doen in de laatste paar jaar dat het nog een soevereine gemeente is? In een grijs verleden bouwde de toen nog zelfstandige gemeente Sint Pancras nog snel even het sportcomplex de Oostwal net voor de fusie met Langedijk.

Rotte Kool zocht de 10 beste maatregelen uit.

 • De Voorburggracht veranderen in een fietsstraat. Dit voorkomt extra autoverkeer en daarmee ook geluidsoverlast en luchtverontreiniging.
 • Op alle daken gelegen op het zuiden en platte daken, worden door de gemeente gratis zonnepanelen geplaatst. De rekening wordt doorgeschoven tot na de fusie met Heerhugowaard. Op deze manier wordt Langedijk snel groener. Bovendien kan de Langedijker hiermee geld besparen dat uitgegeven kan worden in de lokale economie.
 • Het afstoten van Sint Pancras aan Alkmaar in ruil voor de aanleg van een warmtenet door de hele Langedijk met de warmte van de Huisvuilcentrale.
 • De Achterburggracht geheel doorvaarbaar maken. Ook het vaarnetwerk van het Oosterdel-gebied uitbreiden naar Alkmaar-Noord, via de Vroonemeer. Deze gebieden hebben allemaal hetzelfde waterpeil. De verbinding bevordert de biodiversiteit door het vergroten van het leefgebied van vissen en planten. Ook het recreatiegenot gaat omhoog.
 • Meer groen in de wijk. Er worden per week kerstboom-recycle bossen aangelegd. Bomen zorgen in de zomer voor verkoeling en houden water vast. Elk jaar kan men weer een nieuwe kerstboom uitzoeken en in januari weer terug planten.
 • Ondergrondse bassins. Onder de parkeerterreinen bij winkelcentrum Broekerveiling, tegenover de Sint Jan de Doper en de Vomar in Oudkarspel komen ondergrondse waterbassins. Bij hevige neerslag stromen deze vol, zodat het riool en de straat worden ontlast van het regenwater. Zo voorkomt de gemeente wateroverlast. In droge zomers kan het water gebruikt worden om het land te beregenen.
 • Schoolpleinen vergroenen. Er liggen veel te veel tegels op de schoolpleinen van Langedijk. Met een goede subsidieregeling van de gemeente kunnen deze worden vergroend. De tegels gaan eruit en er komen mooie speelweides en bosschages voor terug.
 • Werkgroep Millennium Gemeente Langedijk krijgt extra geld voor educatie. De werkgroep gaat de jeugd bewuster maken over het omgaan met de wereld op een duurzame manier.
 • Starterswoningen bouwen in een township op de oude gemeentewerf. Dit terrein is uitermate geschikt voor een township, gezien de staat ervan. Jongeren kunnen in Langedijk moeilijk aan een huis komen. Voor de leefgemeenschappen in het goed als jongeren kunnen blijven wonen in Langedijk. Dit township draagt daar aan bij.
 • Een nieuw duurzaam sportcomplex ter vervanging van de zwaar verouderde sporthal Geestmeerambacht in Noord Scharwoude.

Een reactie

 1. De gemeente Langedijk mag wel eens iets gaan doen aan stankoverlast van rottende kool! Wij hebben hier al de hele afgelopen maand en tot nu ontzettend last van.

Geef een reactie!