Home / Nieuws / Binnenland / Vliegen goedkoper voor slanke passagier

Vliegen goedkoper voor slanke passagier

Schiphol – Vliegen is slecht voor het klimaat, dat is inmiddels wel bekend. Toch doen we het massaal. Om het vliegen enigszins te ontmoedigen wil de regering opnieuw de vliegtaks invoeren per 1 januari 2021. Een denktank met milieuclubs en diverse gezondheidsverenigingen, waaronder het Obesitasfonds, de Hartstichting en DiabetesNL, komen met een alternatief plan.

De vetvliegtaks
De denktank bepleit een belasting die gebaseerd is op het overgewicht van passagiers. Wanneer de passagier een paar kilo te zwaar is, betaald hij meer dan een persoon met een gezond gewicht. Door invoering van de ‘vetvliegtaks’ verwacht de denktank meerdere vliegen in een klap te slaan. Voorzitter Jan Leeflang: ”Met de ‘vetvliegtaks’ bevorderen we mensen om te kiezen voor een gezondere levensstijl met meer groente en fruit en minder vlees, zuivel en junkfood. De dikkere passagier gaat fors meer betalen. Hoe slanker de passagier, hoe lager de belasting. Maar ook, hoe lager het gewicht van het vliegtuig. Dit heeft weer een ander voordeel. Een lichter vliegtuig verbruikt minder brandstof. Door deze maatregel wordt niet alleen de Nederlander gezonder, maar wordt ook het milieu wat meer ontzien. De belasting komt ten goede aan het milieu.“

Kiloprijs: 10 euro
Aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een index voor gewicht in verhouding tot lichaamslengte, wordt per passagier de kilo’s overgewicht bepaald. De standaard taks is € 13 per vlucht. Per kilo overgewicht komt daar nog eens € 10 bij, met een maximum van €250,-.

Geef een reactie!