Home / Nieuws / Binnenland / Nutteloze artikelen afgeschaft

Nutteloze artikelen afgeschaft

Heerhugowaard – Nutteloze artikelen mogen straks in de nieuwe gemeente Heerhugowaard niet meer worden verkocht. Een bijzonder voornemen dat in 2022 of 2023 zijn beslag moet krijgen. Dit wordt het beleid op het moment dat de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard samensmelten.

Nutteloos
Maar wat is eigenlijk een nutteloos artikel? Jan Buis van vereniging ‘Ons nut’: “Een artikel zonder resultaat, wat niets toevoegt, wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Voorbeelden genoeg, zoals de elektrische tandenborstel of de elektrische haarborstel. Tandenpoetsen kan je ook prima doen met een eenvoudige borstel. Daar heb je echt geen elektrisch apparaat voor nodig.“

Ook wil Buis gadgets en kerstprullaria aanpakken: “Ongeveer alle Chinese spullen met een batterij zijn veelal nutteloos en snel stuk. Ik noem USB-sticks in de meest bizarre vormen, kersttruien, boterhamzakken met een voorbedrukte schimmelplek, zelf roterende ijshoorntjes, appelpartjesmaker, ventilatoren op petjes en noem maar op. Je hebt deze spullen echt niet nodig en het levert alleen maar afval op. Daar moeten we echt mee stoppen.”

Winkellobby
Er is meteen een winkelierslobby op gang gekomen om dit idee terug te draaien. De winkeliers zien hun omzet al spectaculair dalen wanneer dit besluit door zou gaan. Zij zijn voor 30% afhankelijk van dit soort artikelen.

Geef een reactie!