Home / Nieuws / Binnenland / Piranha’s gaan kreeften bestrijden in Oosterdelgebied

Piranha’s gaan kreeften bestrijden in Oosterdelgebied

Langedijk – Om de als maar groeiende populatie zoetwaterkreeften tot stoppen te dwingen, zijn tientallen piranha’s uitgezet in het Oosterdelgebied. De agressieve vleesetende vissen zijn een natuurlijke vijand van de kreeft.

Het Oosterdelgebied wordt geteisterd door de Amerikaanse zoetwaterkreeft. Die graaft gangen in de akkers waardoor de walkanten instorten. “Dat is een groot probleem”, aldus Jaap Krab van Staatsbosbeheer: “We willen door de inzet van de vleesetende zwarte piranha’s (Serrasalmus rhombeus) de kreeftenpopulatie een halt toe roepen. De roofvissen vreten de kreeften met gemak op. Op deze natuurlijke, gifvrije manier herstellen we het natuurlijk evenwicht.”

Levensgevaarlijk
Er is veel kritiek op de werkwijze van Staatsbosbeheer. Piranha’s zijn immers agressieve vleesetende vissen die regelmatig mensen aanvallen en zelfs doden. Hierdoor wordt zwemmen in de Noorderplas een levensgevaarlijke onderneming. Jaap Krab: “Onze verantwoording ligt bij het beheer van het Oosterdelgebied. We richten ons primair op de bestrijding van de zoetwaterkreeft. Die krengen nemen we op deze manier goed te pakken.”

Een reactie

  1. Langedijk geheel door vaarbaar wil de gemeente, dus gooi alles vol met Piranha’s en over 10 jaar zit zelfs het Alkmaarder meer vol met dit soort vis. Dus hebben we dan het probleem hoe we daar weer af komen. Wellicht zoetwater haaien?? Het is echt korte temijn denken.

Geef een reactie!